Idag beslutas stödpaket

Idag beslutar regeringen om den ändringsbudget som bland annat innehåller förslag på åtgärder pga coronaviruset. Vi förväntar oss då att få veta exakt vilka förslag som drevs igenom, och att få de första luddiga detaljerna på hur det kommer gå till i praktiken.

Förslagen inkluderar:

  • Karensavdrag slopas: anställda som är sjuka får betalt från försäkringskassan istället för att helt förlora lönen första dagen som tidigare (karensdagen).
  • Aktivera regler för Korttidsarbete: Ett regelverk som beslutades redan 2013 som en förberedelse för en synnerligen djup lågkonjunktur. Då delar staten, arbetsgivaren och den anställde på intäktsbortfallet genom förutbestämda formler.
  • Korttidspermittering: Ett förslag att temporärt tillåta företag sätt ned arbetstiden på en anställd till 40%, betala 50% av ordinarie lönen medan staten fyller på med 40% av lönen så den anställde bibehåller 90%. Gäller troligtvis inte ägare och deras närstående.
  • Staten tar sjuklöneansvar: Staten går in under april och maj och betalar all sjuklön. Det betyder att arbetsgivare inte längre behöver betala dag 2-14 som tidigare. För enskild firma blir det sjuklön från dag ett – istället för efter 7 dagar som standard är.
  • Anstånd med skatter: Skatteverket ska till lämpliga företag bevilja anstånd med upp till tre månaders moms/arbetsgivarskatter/preliminärskatt. Det är alltså tre månaders skattebetalningar som man får vänta i upp till ett år med att betala.*
  • Slopat läkarintyg: Normalt ska den anställde lämna in läkarintyg för att få fortsatt sjuklön efter dag 8. Detta slopas nu tillfälligt för att minska belastningen på sjukvården.

    *=Skatteverket har förtydligat att detta kommer gälla företag som förutspås ha möjlighet att betala tillbaka, samt att de ställer sig mer tveksamma med att ge anstånd på moms och preliminärskatt, då dessa skatter visar på att företaget går bra (har man ingen omsättning har man ingen moms, har man ingen vinst borde man inte ha någon preliminärskatt).

Vi kommer att återkomma med besked så snart vi vet exakt vad som beslutats. Det är ganska sent på dagen nu så det kanske dröjer till morgondagen.

Jag vill också förbereda alla på att det INTE kommer vara raka puckar från början när infon kommer ut. Det kommer bli förtydliganden, saker de måste meddela senare, saker de inser inte fungerade i praktiken, etc. Vi håller er ajour varefter allt klarnar.

Slutligen vill jag också påpeka att ovanstående är en grov sammanfattning av förslagen. Vi håller den nivån för att inte grotta ner oss i detaljer som inte är beslutade och ändå kanske inte kommer beröra nämnvärt många.

Related articles

Slussarna är nu öppna

Nu kan vi börja ansöka om korttidspermittering hos tillväxtverket. Länken nedan leder till den ansökningssidan: https://tillvaxtverket.se/veta Där finns ett simpelt webbtest man kan ta, där man egentligen bara visar att man har förstått reglerna och uppfyller villkoren. Annars är ansökan enkel:1 – Fyll i Tillväxtverkets Excelmall för att beräkna stödet2 – Fyll i ansökan (webbformulär) […]

Learn More

1: Regeringens Coronastöd

En genomgång av det förslag till stödpaket som regeringen lade fram igår 19 mars 2020. Det inkluderar åtgärder kring sjukpenning, korttidspermittering samt anstånd med skatter. Allt för att hjälpa företagare och anställda klara sig genom krisen.

Learn More

4: Regeringens andra paket

En genomgång av regeringens ”andra” stödpaket som är riktat mer mot småföretagare. Därtill en del nyheter och förtydliganden som kommit ut kring det första stödpaketet som vi talade om i avsnitt 1 av denna podd.

Learn More

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *