Klargöranden om sjuklöne-ersättning

Efter att ha ställt frågan i podden igår så kom regeringen med snabbt svar i form av en ny förordning. 🙂

Vilka sjuklöner gäller det?

Som vi vet får vi ersättning från staten för sjuklönekostnader under april och maj. Frågar var om det gällde sjuklöner som uppstod eller utbetalades i april och maj.

Svaret var att det var sjuklöner som betalas ut under april och maj.

Så var någon med normal månadslön sjuk i mars betalas ju deras sjuklön vanligtvis ut i april. Företag med detta upplägg (vanligast) får alltså ersättning för det som anställda varit sjuk under mars-april, efter den sjuklönen betalas ut under april-maj.

När och hur får vi ersättningen?

Vi skriver redan nui utbetald sjuklön på varje anställd när vi skickar in vår arbetsgivardeklaration. I normala tider är det detta som sedan summeras, gångras med en procentsats och på våren året efter blir till en liten ”ersättning för höga sjuklönekostnader”.

Nu kommer samma system användas så vi fyller i de rutorna på varje anställd i arbetsgivardeklarationen för aprils löner (som skickas in i maj).

Därefter kommer Försäkringskassan hantera ärendet och kreditera Skattekontot ”skyndsamt”.

Vi kommer alltså få in ersättning på våra skattekonton och exakt vad skyndsamt innebär skulle jag utifrån erfarenhet (fördunklad av denna unika situation) säga är inom ett par veckor.

Ersätter arbetsgivaravgifter

Ett trevligt klargörande var att ersättningen även gäller arbetsgivaravgifterna på sjuklönen. Det blir alltså kompensation för hela sjuklönen – arbetsgivaren behöver inte betala en pinal (såvida inte särskilda avtal föreligger).

Inget tak

Det har inte släppts någon information om ett tak. Så det betyder att en VD som har 100.000 kr i månadslön och får 80.000 i sjuklön om hen är sjuk hela månaden, blir helt ersatt, inklusive arbetsgivaravgifter.

Relaterade artiklar

4: Regeringens andra paket

En genomgång av regeringens ”andra” stödpaket som är riktat mer mot småföretagare. Därtill en del nyheter och förtydliganden som kommit ut kring det första stödpaketet som vi talade om i avsnitt 1 av denna podd.

Learn More

Slussarna är nu öppna

Nu kan vi börja ansöka om korttidspermittering hos tillväxtverket. Länken nedan leder till den ansökningssidan: https://tillvaxtverket.se/veta Där finns ett simpelt webbtest man kan ta, där man egentligen bara visar att man har förstått reglerna och uppfyller villkoren. Annars är ansökan enkel:1 – Fyll i Tillväxtverkets Excelmall för att beräkna stödet2 – Fyll i ansökan (webbformulär) […]

Learn More

Sänkt ränta på anstånd

Enligt än så länge obekräftade uppgifter, men från en pålitlig källa, så skall ”årsräntan” på skatteanståndet sänkas från tidigare motsvarande 6,6% till 3,14% istället. Detta genom att de första sex månaderna blir avgiftsfria (de 0,3% månatliga avgifterna slopas första sex månaderna). Det borde innebära att om man bara lånar i upp till sex månader blir […]

Learn More

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *