Klargöranden om sjuklöne-ersättning

Efter att ha ställt frågan i podden igår så kom regeringen med snabbt svar i form av en ny förordning. 🙂

Vilka sjuklöner gäller det?

Som vi vet får vi ersättning från staten för sjuklönekostnader under april och maj. Frågar var om det gällde sjuklöner som uppstod eller utbetalades i april och maj.

Svaret var att det var sjuklöner som betalas ut under april och maj.

Så var någon med normal månadslön sjuk i mars betalas ju deras sjuklön vanligtvis ut i april. Företag med detta upplägg (vanligast) får alltså ersättning för det som anställda varit sjuk under mars-april, efter den sjuklönen betalas ut under april-maj.

När och hur får vi ersättningen?

Vi skriver redan nui utbetald sjuklön på varje anställd när vi skickar in vår arbetsgivardeklaration. I normala tider är det detta som sedan summeras, gångras med en procentsats och på våren året efter blir till en liten ”ersättning för höga sjuklönekostnader”.

Nu kommer samma system användas så vi fyller i de rutorna på varje anställd i arbetsgivardeklarationen för aprils löner (som skickas in i maj).

Därefter kommer Försäkringskassan hantera ärendet och kreditera Skattekontot ”skyndsamt”.

Vi kommer alltså få in ersättning på våra skattekonton och exakt vad skyndsamt innebär skulle jag utifrån erfarenhet (fördunklad av denna unika situation) säga är inom ett par veckor.

Ersätter arbetsgivaravgifter

Ett trevligt klargörande var att ersättningen även gäller arbetsgivaravgifterna på sjuklönen. Det blir alltså kompensation för hela sjuklönen – arbetsgivaren behöver inte betala en pinal (såvida inte särskilda avtal föreligger).

Inget tak

Det har inte släppts någon information om ett tak. Så det betyder att en VD som har 100.000 kr i månadslön och får 80.000 i sjuklön om hen är sjuk hela månaden, blir helt ersatt, inklusive arbetsgivaravgifter.

Relaterade artiklar

6: Spikat paket

En genomgång av de fåtal detaljer som faktiskt ändrats från Regeringens upsrpungliga förslag till det beslut Riksdagen fattade i fredags. Därtill lite nyheter, tolkningar och förtydliganden som framkommit om både de besluta åtgärderna och de som fortfaran

Learn More

1: Regeringens Coronastöd

En genomgång av det förslag till stödpaket som regeringen lade fram igår 19 mars 2020. Det inkluderar åtgärder kring sjukpenning, korttidspermittering samt anstånd med skatter. Allt för att hjälpa företagare och anställda klara sig genom krisen.

Learn More

5: Regeringsåtgärder för enskilda firmor

En kort genomgång av hur de olika stödåtgärderna som regeringen föreslagit faller ut för just enskilda firmor. Vad kan enskilda firmor nyttja sig av och inte nyttja sig av.

Learn More

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *